Bijdragen aan WordPress – zo doe je dat

Bijdragen aan WordPress – zo doe je dat

Zonder bijdrage van al de vrijwilligers die aan WordPress meewerken, was WordPress nooit geworden wat het nu is. Maar hoe begin je, waarmee begin je, en zit WordPress wel te wachten op jouw bijdrage? In deze blog worden alle aandachtsgebieden toegelicht, waarmee je zelf kan bepalen op welke manier je aan WordPress wilt bijdragen.


Waarom zou je bijdragen aan WordPress?

Het grote succes van WordPress is te danken aan de duizenden vrijwilligers. Denk aan ontwikkelaars, ontwerpers, UX specialisten, tekstschrijvers, vertalers, toegankelijkheidsspecialisten, gebruikers, allemaal mensen die een deel van hun tijd en kennis in het WordPress project stoppen. Mensen reserveren zelf tijd om bij te dragen of krijgen tijd van hun werkgever om dit te doen.

Bijdragen aan WordPress levert je nieuwe kennis op en je helpt anderen (en jezelf) met het makkelijker en onafhankelijker publiceren op internet. Je zal nieuwe mensen leren kennen, en krijgt de mogelijkheid om deel uit gaan maken van een gemeenschap van WordPress enthousiastelingen. Plus het feit dat je meehelpt aan software waarop 29% (bron) van alle websites draait.

Waar begin je?

Om te zien waar je aan kan bijdragen, is er één plek waar je moet zijn: make.wordpress.org. Wacht nog even met doorklikken, want alle 17 aandachtsgebieden worden hieronder toegelicht. En zo kom je te weten waar je aan kan bijdragen.

Core

Het team dat zich bezig houdt met Core, is het team dat WordPress maakt. Wil je meer leren over PHP, of ben je een ervaren ontwikkelaar, dan is het team blij met jouw bijdrage. Denk hierbij aan het ontwikkelen van code, fouten oplossen, meepraten over beslissingen.

Meer over Core vind je hier.

Design

Het Design team houdt zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van de gebruikersinterface. Designers en UX experts hebben het in dit team naar hun zin. Er wordt regelmatig gesproken over schetsen, ontwerp, gebruikerstests etc.

Meer over Design vind je hier.

Mobile

Het Mobile team bouwt de iOS en Android apps. Heb je ervaring met, of wil je jezelf ontwikkelen op basis van Objective-C, Java of Swift, dan ben je zeer welkom bij dit team. Ook welkom zijn designers, UX experts en testers.

Meer over Mobile vind je hier.

Accessibility

De a11y (uitleg: a + 11 letters + y) groep verschaft expertise over toegankelijkheid met betrekking op het hele WordPress project. Ze zorgen er voor dat alle WordPress informatie en code toegankelijk is voor iedereen.

Meer over Accessibility vind je hier.

Support

Een vraag beantwoorden op het WordPress forum, of IRC (ja, het bestaat nog) is de meest eenvoudige manier om bij te dragen aan WordPress. Er is vast wel iets waar je iemand mee kan helpen.

Meer over Support vind je hier.

Polyglots

WordPress wordt over de hele wereld in veel verschillende talen gebruikt. Als polyglot (iemand die veel talen beheerst) help je met het vertalen van WordPress en de ontwikkeling van tools die vertalers gebruiken.

Meer over Polyglots vind je hier.

Themes

Elke thema dat te vinden is in de WordPress Thema Catalogus is beoordeeld door het Theme Review team. Wil je je thema vaardigheden verder ontwikkelen, meld je dan aan voor dit team.

Meer over Themes vind je hier.

Documentation

Documentatie helpt mensen om te vinden hoe ze iets moeten doen. Het documentatie team is verantwoordelijk voor het maken en bijhouden van documentatie en is altijd op zoek naar goede schrijvers.

Meer over Documentatie vind je hier.

Community

Wil je een meehelpen met het organiseren van een WP Meetup of een WordCamp? Dan is het community blog de plek om te beginnen. Hier vind je mensen die je kunnen helpen en ondersteunen bij het organiseren.

Meer over Community vind je hier.

Community

Het plugin team bestaat uit mensen die plugins beoordelen, voordat ze in de plugin catalogus komen. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen omdat je plugins ontwikkeld, dan is dit de plek voor je!

Meer over Plugins vind je hier.

Training

Het training team maakt lessen en gerelateerde documentatie die gebruikt kunnen worden in een live workshop omgeving. Als je uitleg geven over WordPress helemaal te gek vind, meld je dan aan bij dit team.

Meer over Training vind je hier.

Meta

Het meta team maakt WordPress.org en onderhoud en ondersteund alle tools die door bijdragers gebruikt worden. Wil je WordPress.org verbeteren? Meld je dan aan bij dit team.

Meer over Meta vind je hier.

TV

WordPress.tv is het platform waar video’s van o.a. WordCamps te vinden zijn. Het TV team bekijkt elke video en plaatst deze op de site. Tevens helpen ze WordCamp teams met het ondertitelen en post-productie. Video’s beoordelen is een goede manier om meer over de WordPress community te weten te komen. Je hebt geen ervaring nodig om te helpen.

Meer over TV vind je hier.

Test

Het test team bewaakt en test het gebruik van WordPress. Als je bekend bent met, of wilt leren over user testing, user research, manual testing, observeren en QA, dan is dit team voor jou.

Meer over Test vind je hier.

CLI

WP CLI is de officiële command line tool voor interactie met en beheer van WordPress sites. Bijdragen aan het CLI team kan je door te hlepen met code, een demo geven op een Meetup, anderen helpen bij support of documentatie bijwerken.

Meer over WP CLI vind je hier.

Marketing

Het marketing team zorgt voor materialen die als ondersteuning dienen voor het op de markt brengen en verkopen van WordPress software, en het promoten van de WordPress community.

Meer over Marketing vind je hier.

Hosting

In dit team worden zaken besproken met betrekking tot het hosten van WordPress. Best practices, tools en ervaringen worden hier uitgewisseld.

Meer over Hosting vind je hier.

Zo zie je, bijdragen aan WordPress is voor iedereen mogelijk.

Hoe blijf je op de hoogte?

Met zoveel aandachtsgebieden is het haast onmogelijk om van alles op de hoogte te blijven. Als je weet aan welk(e) aandachtsgebied(en) je wilt bijdragen, begin dan met het lezen van de eigen make.wordpress.org blogs, en eventueel het bijbehorende Slack archief.

Schrijf je ook in voor email updates op de blog, zodat je altijd op de hoogte bent, en kan mee doen aan diverse discussies.

Samen starten

Heb je geen zin om zelf te starten, of weet je echt niet waaraan je kan wil bijdragen, kom dan eens naar een WordCamp in de buurt. Op deze bijeenkomsten wordt veelal ook een Contributor Day gehouden. Op deze dag ga je met een groot aantal aanwezigen werken aan WordPress en zijn er altijd ervaren bijdragers aanwezig die je op weg kunnen helpen, en kunnen vertellen over hun ervaringen.

Een andere mogelijkheid is het organiseren van, of aanwezig zijn op een WP meetup en daar met mensen praten over hun ervaringen met bijdragen aan WordPress.

Conclusie

Er zijn talloze manieren om bij te dragen aan WordPress. Je hoeft niet ervaren te zijn, en je kan aan diverse aandachtsgebieden bijdragen. Ben je enthousiast en weet je wat je wilt gaan doen? Succes en vooral veel plezier!

Heb je vragen, leg ze voor aan het team waar je aan wilt bijdragen, of stel ze hier in de reacties.

Foto credit: “My Life Through A Lens” op UnsplashGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.