WordPress onderhoud is belangrijk voor je website. In een serie van vijf blogs licht ik vijf belangrijke aspecten van onderhoud toe. In deze blog: updates.
De vraag komt regelmatig voorbij hier, “Moet ik die updates van WordPress en plugins installeren?”. En natuurlijk is het antwoord ja.
Updates zijn belangrijk
Updates zijn er niet voor niks. Ze leveren nieuwe functionaliteit, repareren fouten en zorgen voor betere veiligheid van de software. Net als je besturingssysteem (Windows, MacOS, Linux) zijn er voor WordPress (en plugins, thema’s) regelmatig updates.
Meer veiligheid
Updates voor WordPress, plugins en thema’s, leveren in veel gevallen een veiligere website op. In de release notes, het verslag van wat er in een nieuwe release is aangepast ten opzichte van de vorige versie, kunnen hackers vinden wat er aan de software is aangepast. Stel dat er kwetsbaarheden zijn opgelost in een bepaalde plugin. Oudere versies van deze plugin bevatten deze fout dus nog, en hackers kunnen gaan zoeken naar sites die deze oude plugin nog gebruiken. Deze websites lopen daarbij dus het risico om kwaadwillenden binnen te laten.
In een artikel uit 2009, benadrukt Matt Mullenweg, mede-oprichter van WordPress, de noodzaak van het installeren van updates.
Nieuwe functionaliteit
Makkelijker links aanmaken, tweets en YouTube video’s insluiten, drag en drop media om het te uploaden. Dit zijn een paar functionaliteiten die in de laatste WordPress versies verbeterd/geïntroduceerd zijn. Installeer je geen updates van WordPress, dan heb je deze functionaliteiten dus niet, en loop je kansen mis om sneller en makkelijker te werken met WordPress.
Ook voor plugins en thema’s geldt, dat in veel gevallen updates nieuwe functionaliteit bevatten om jou het leven makkelijker te maken. Updaten dus!
Gerepareerde fouten
Programmeren is mensenwerk, en mensen maken wel eens fouten. Makers van plugins hebben daarbij nog een andere uitdaging, en dat zijn andere plugins. Op het moment van schrijven van deze blog zijn er 48.570 plugins beschikbaar voor WordPress. Plugin conflicten kunnen ontstaan, en fixes kunnen deze oplossen. Helaas komt het ook wel eens voor dat een update juist een conflict veroorzaakt. Zoek dan de oude versie op van de plugin die het conflict veroorzaakt. Via https://wordpress.org/plugins is er per plugin een Developer tab, waar de oude versies te vinden zijn.
Hoe installeer je updates?
Installeren van updates in WordPress is in de meeste gevallen niet meer werk dan het klikken op een knop. Let hierbij wel op dat er tijdens het update-process dingen fout kunnen gaan, en dat je altijd een backup moet hebben voordat je begint met bijwerken.
Ook na het update-process kunnen er dingen fout gaan. Er kan een plugin conflict optreden, waardoor je website niet meer toegankelijk is.
Heb je je WordPress onderhoud, en dus ook de updates, uitbesteed? Dan weet je zeker dat de updates geïnstalleerd worden, en dat ze getest zijn. Zo werken we tenminste bij nostromo, en op die manier loop je dus geen enkel risico bij het updaten van WordPress.
Klaar voor WordPress onderhoud?
nostromo heeft inmiddels meerdere jaren ervaring met het ontzorgen van klanten met behulp van WordPress onderhoud.
Het nut van WordPress onderhoud
Waarom is WordPress onderhoud belangrijk? Lees het in deze gerelateerde blogs:
- Backups
- Malware detectie
- Downtime notificatie
- Database optimalisatie
- WordPress updates
Marcel Bootsman is WordPress specialist. Hij realiseert WordPress websites, begeleidt zijn klanten bij het gebruiken van WordPress door middel van workshops en biedt WordPress onderhoud aan voor het up-to-date houden en backuppen van WordPress websites.
Geef een reactie