WordPress – Must-use Plugins en Drop-ins

WordPress is onder andere groot geworden door het gebruik van plugins. Met meer dan 11.000 plugins in de Plugins Directory en meer dan 120 miljoen (!) plugin downloads word het succes benadrukt.

Naast de “normale” plugins, die in de Plugins Directory te vinden zijn, zijn er ook nog Must-use plugins en Drop-ins. In dit artikel leg ik uit wat dit voor plugins zijn en wat je er mee kan doen.

Must-use Plugins

Must-use plugins zijn WordPress plugins die altijd geladen worden, onafhankelijk van de instellingen in de back-end. Deze functionaliteit komt voort uit de WordPress MU (hier staat de MU voor Multi User) tak van WordPress en is sinds versie 2.8 te vinden in de standaard installatie van WordPress. De Must-use plugins horen in de mu-plugins folder in /wp-content/. Plugins die in de mu-plugins folder zijn geïnstalleerd zullen standaard actief zijn, dit kan handig zijn in een multi-site installatie waar sommige plugins niet uitgeschakeld mogen worden. Plugins die optioneel zijn, kunnen in de standaard plugins folder gezet worden. Eigenaren van een sub-site kunnen deze dan (de)activeren.

Drop-ins

Drop-ins kunnen standaard functionaliteit van WordPress vervangen. Het zijn PHP bestanden die in de wp-content folder moeten staan. In onderstaande lijst staan de WordPress functies die vervangen kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld het standaardbericht voor een inactieve blog veranderen door een eigen blog-inactive.php in de wp-content folder te zetten.


Bestand Type Laadmoment Context
advanced-cache.php Plugin voor caching WP_CACHE Single site
db.php Database class altijd Single site
db-error.php Database foutmeldingen on error Single site
install.php Installatiescript on install Single site
maintenance.php Onderhoud bericht on maintenance Single site
object-cache.php Caching van externe objecten altijd Multi site
sunrise.php Voor laden Multisite on SUNRISE Multi site
blog-deleted.php Verwijderd blog bericht on deleted blog Multi site
blog-inactive.php Inactieve blog bericht on inactive blog Multi site

,