15 redenen om Gravity Forms te gebruiken

Gravity Forms

Je wilt een (contact)formulier op je WordPress website. Hiervoor ga je, zoals een goed WordPress gebruiker betaamt, op zoek naar een plugin. Je gaat naar Google toe en zoekt op “contact form WordPress“. De plugins die je als eerste tegenkomt zijn Contact Form 7, WP Contact Form en Fast Secure Contact Form. Maar zijn dit de beste? Het antwoord is nee. Het zijn zeker plugins die je kan gebruiken en succesvol in kan zetten, maar als je meer flexibiliteit en functionaliteit wilt, dan ontkom je niet aan Gravity Forms.

In dit artikel geef ik je 15 redenen om Gravity Forms te gaan gebruiken. Als je dan nog niet overtuigd bent, laat me dan even weten waarom niet…

1. E-mail routering

Per formulier kan je een keuze maken naar wie, of naar welke afdeling, je het ingevulde formulier stuurt. Stel dat je een contactformulier gebruikt, dan kan je met een dropdown veld verschillende type aanvragen naar verschillende e-mailadressen laten sturen. Weg met het kopiëren van formulieren, één formulier handelt alles af.

2. Inline HTML

Wil je je formulier wat opvrolijken door er HTML code aan toe te voegen? Voeg dan een HTML veld toe en leef je uit. Gravity Forms zorgt ervoor dat deze code, net zoals invoervelden, specifiek met CSS te benaderen is.

3. Conditionele velden

Bij het aanmaken van een formulier kan het zijn dat er een deel pas ingevoerd hoeft te worden als een gebruiker een ander veld heeft ingevoerd. Bijvoorbeeld, als je wilt dat een gebruiker zijn Social Media gegevens achterlaat, kan je een checkbox op het formulier zetten met de naam ” Ja, ik gebruik Social Media”. Deze checkbox stel je dan zo in, dat bij het aanvinken ervan extra invulvelden worden getoond voor Twitter, Facebook, Linkedin, etc.

Conditionele velden maken het mogelijk je formulier aan te passen aan de invoer van de gebruiker, en dat wordt gewaardeerd. En waardering levert vaak een hogere conversie op.

4. Standaard velden

Voor het toevoegen van standaard velden hoef je niet lang bezig te zijn. E-mail, adres, naam, telefoonnummer zijn enkele voorbeelden van standaard velden die je zo kan toevoegen. Inclusief de bijbehorende controle of de velden wel goed zijn ingevuld.

5. W3C validatie

Regels zijn er niet voor niks. Om te zorgen dat jouw formulier dezelfde looks heeft in elke gangbare browser, genereert Gravity Forms W3C gevalideerde code. Ook in het geval van meerdere formulieren op één pagina.

6. Dynamisch velden invullen

Door middel van een querystring, shortcode, function of hook een invoerveld automatisch laten invullen. Tijdbesparend en makkelijk!

7. Inplannen van formulieren

Wil je een formulier voor een bepaalde tijd op je site zetten? Met deze functionaliteit is het mogelijk. Handig voor bijvoorbeeld een prijsvraag, of enquête.

8. Importeren/Exporteren

Nooit meer formulieren opnieuw maken. Door middel van de import/export functionaliteit van Gravity Forms kan je makkelijk formulieren exporteren om ze op een andere site opnieuw te gebruiken.

9. Aantal responses beperken

Dit is handig voor als je bijvoorbeeld de eerste 20 reacties een prijs wilt laten winnen. Na 20 responses krijgt een gebruiker een door jou in te stellen mededeling.

10. Bulk toevoegen van opties

Heb je een lijst met opties beschikbaar? Dan hoef je niet aan de slag met Ctrl-C en Ctrl-V. Gewoon de lijst importeren en Gravity Forms maakt het geschikt voor gebruik op je formulier.

11. Compatibel met Members plugin

Gebruik je de Members plugin op je site? Dan kan je ook rechten toekennen voor in Gravity Forms aan je gebruikers. Het bekijken en wijzigen van responses, formulieren aanmaken en instellingen bewerken is per gebruiker in te stellen.

12. Goed overzicht van responses

Goede inzage in de responses is bij Gravity Forms goed geregeld. In een duidelijke tabel is alle invoer te zien en indien nodg kan elke response individueel bekeken worden. Ook het toevoegen van notities behoort tot de mogelijkheden.

13. Automatisch antwoord via e-mail

Na het invullen van een formulier kan je er voor kiezen om een gebruiker meteen een e-mail te sturen als bevestiging. Ik raad je aan dit ook te doen. Het zorgt voor een terugkoppeling naar de gebruiker en dat wordt in veel gevallen gewaardeerd.

14. Eenvoudige plaatsing van een formulier

Na het maken van een formulier wil je deze natuurlijk ook ergens plaatsen. Hiervoor hoef je geen ingewikkelde shortcodes of ander technische dingen te onthouden. In de WordPress editor krijg je naast de icoontjes voor het toevoegen van media en afbeeldingen een nieuwe icoontje om, je raad het al, een formulier toe te voegen. Kies hier of je de titel en/of beschrijving van het formulier wil tonen en je kan het formulier plaatsen. Makkelijker kan het niet.

15.  Exporteer als CSV data

De laatste reden is misschien wel een hele belangrijke. Er bestaan nog steeds situaties waarbij men inzicht wil hebben in de ingevoerde gegevens. Grafieken e.d. zijn met Gravity Forms niet te maken, maar met een modern spreadsheet programma wel. Maar dat spreadsheet programma wil graag duidelijke data als invoer. Exporteer je responses als CSV, importeer het in je spreadsheet programma en je kan aan de slag om mooie grafieken te maken.

Gravity Forms in het Nederlands

Mocht je de Gravity Forms plugin in het Nederlands willen gebruiken, dan is daar gelukkig een oplossing voor. Hier kun je bestanden downloaden om Gravity Forms in het Nederlands te gebruiken.

Kosten

Gravity Forms is een premium plugin voor WordPress. Gravity Forms kost $39 voor een enkele website, $99 voor 3 verschillende websites en $199 voor een Developer License voor een ongelimiteerd aantal websites. Hierbij krijg je een jaar lang support en natuurlijk een perfecte plugin voor al je formulieren.

Demonstratie

Bekijk via deze link een de demo site van Gravity Forms en bekijk zelf hoe goed deze plugin is.


,

21 reacties op “15 redenen om Gravity Forms te gebruiken”

 1. Hoi Marcel,
  Is het ook mogelijk om de opmaak van de bevestigingen te wijzigen in een standaard platte tekst. Standaard is het een celopmaak, maar ik zou graag het volgende willen:

  Aanhef: Dhr.
  Voornaam: Voorbeeldnaam
  Achternaam: Achter Voorbeeldnaam
  Etc.

  Weet jij of dit mogelijk is? Alvast heel erg bedankt!

  • Ja hoor dat kan, je moet de {all_fields} code verwijderen uit de editor, en dan zelf je content maken. Gebruik de kleine dropdown naast de editor om velden uit het formulier in de editor te krijgen.

 2. Hi Marcel,
  Weet jij of je in combinatie met de Members plugin ook slechts 1 of 2 formulier (met ID bijvoorbeeld) kan toekennen aan een role zodat de gebruikers binnen deze role alleen die formulieren kunnen bewerken, inzendingen bekijken, etc.?
  Ik heb het nu zo ingesteld dat een bepaalde rol 1 CPT kan zien en bewerken en alle formulieren. Echter dat laatste is zeer ongewenst.
  Alvast dank voor je reactie.

 3. Ik wil graag weten of het mogelijk is om voor het verzenden het ingevulde formulier eerst een veld beschikbaar wordt gesteld met ingevulde gegevens. Mocht er een typefout gemaakt zijn door de klant dat die het weer opnieuw kan bewerken

  Alvast bedankt

  Groetjes

  Zoos

 4. Hoi Marcel,

  Ik wil graag afbeeldingen toevoegen in mijn formulier/enquête. Weet jij of dit mogelijk is?

  Groetjes Marije

 5. Bedankt voor de tip! Weet je toevallig ook of je aan Booking Calender een IDEAL-koppeling kan maken?

 6. Als ik de plugin wil gebruiken voor een website van een klant, dan staat eenmalig 39 euro toch voldoende? Dan hoeft de klant toch niet ieder jaar ervoor te betalen? Of werkt de plugin na een jaar niet meer en moet je daardoor dus ieder jaar een licentie aanvragen?

 7. Is het mogelijk om iDEAL te koppelen aan je formulier dat je met Gravity Forms hebt gemaakt? Ik wil namelijk op mijn site een reserveringsformulier plaatsen, waarmee bezoekers arrangementen kunnen boeken en meteen betalen. Voor de betaling wil ik IDEAL gebruiken.