Eenvoudige sidebars met Genesis Simple Sidebars

Op je WordPress site kan je sidebars plaatsen. Een sidebar is een locatie op je website (meestal aan de zijkant, vandaar de naam) waarin je informatie kwijt kan. Deze informatie wordt geleverd door één of meerdere widgets. Als je eenmaal je sidebar hebt gevuld met de benodigde widgets, is deze sidebar op elke pagina hetzelfde. Met de Simple Sidebars plugin voor het Genesis Framework van StudioPress kan je per pagina instellen welke sidebar(s) je wilt weergeven en is het mogelijk nieuwe sidebars te maken.

Uiteraard zijn er diverse plugins beschikbaar om widgets weer te geven op basis van criteria, maar daar ga ik in dit artikel niet op in.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je deze plugin installeert en hoe je deze plugin gebruikt.

Installatie

Het installeren van de Simple Sidebars plugin is simpel.Nieuwe plugin toevoegen Ga naar Plugins -> Nieuwe Plugin en zoek op Genesis Simple Sidebars. In de zoekresultaten klik je op ‘Nu installeren’. Na installatie klik je op ‘Plugin activeren’. De installatie van Genesis Simple Sidebars is voltooid.

Nieuwe sidebar aanmaken

Om een nieuwe sidebar te maken, ga je naar Genesis -> Simple Sidebars. Daar geef je de naam, het ID (een verkorte naam, zonder spaties) en een eventuele omschrijving voor de nieuwe sidebar. Klik vervolgens op ‘Add new sidebar’. Op dit moment is er nog geen Nederlandse taal beschikbaar voor deze plugin, Engelse taal zal geen probleem zijn toch?

Om content toe te voegen aan deze sidebar, gaan we naar Weergave -> Widgets. Je zal zien dat de door jou gemaakt sidebaar daar in de rechterkolom staat. Voeg als test een paar widgets toe aan de nieuwe sidebar.

Sidebar SelectieOm je nieuw gemaakte sidebar te tonen bij een pagina of bericht, is het nodig dat we bij de pagina of het bericht gaan instellen welke sidebar er getoond moet worden. In het scherm voor het wijzigen van een pagina of een bericht is er in de rechterkolom sinds de installatie een nieuw vakje bijgekomen. In dit vakje kan je kiezen welke sidebar je wilt tonen. Kies hier de door jou gemaakte sidebar.

Meer is er niet voor nodig om eigen sidebars te maken en te configureren. Mocht je vragen hebben, laat dan een reactie achter, of kom eens langs op het Website Spreekuur.


, ,

Eén reactie op “Eenvoudige sidebars met Genesis Simple Sidebars”