Google Maps gebruiken met WordPress

Voor het weergeven van een overzichtskaart op je WordPress website heb je niet veel nodig. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je de Pronamic Google Maps plugin kan installeren en hoe je deze gebruikt.


Als eerste zal de plugin geïnstalleerd moeten worden. Vanuit je plugin overzicht kies je “Nieuwe Plugin”. Zoek nu op “Pronamic Google Maps” en klik op “installeren” bij de Pronamic Google Maps plugin.

Je bent nu klaar om de Pronamic Google Maps plugin te gaan gebruiken. Open een nieuw artikel, een nieuwe pagina of ene Custom Post Type (een bestaande mag natuurlijk ook). Onderaan de pagina zal je een nieuwe sectie aantreffen waarin je je Google Map kan gaan aanmaken. Voer daar een omschrijving in, samen met het adres van de locatie die je wilt gebruiken en druk op “Geocoderen” om op de locatie op de kaart  een pin te zetten. Je kan ook de pin verplaatsen en op “Omgekeerd geocoderen” klikken om de locatie aan te passen of handmatig in te voeren.

Je krijgt meteen een preview te zien van hoe je pin met toelichting er gaat uitzien.

Om de Google Map in je editor te zetten gebruik je een shortcode:

[ google-maps width=550 height=350 ]

*Let op dat je de spaties na [ en voor ] verwijderd, anders werkt de shortcode niet.
De Google Map ziet er dan uit zoals hieronder.

[google-maps width=550 height=350]

Het is ook mogelijk om een Google Map als widget op je website te zetten.


,

14 reacties op “Google Maps gebruiken met WordPress”

 1. Beste Marcel,
  Dank voor de duidelijke uitleg. Alles gelukt op het plaatsen van [ google-maps width=550 height=350 ] in de editor na.
  De enige editor die ik vind is die bij apperane, editor. Waar zet ik de regel dan?
  Vriendelijke groet van Ron

 2. Hallo,

  Ik heb een vraag over mijn wordpress website? Ik ben bezig met een wordpress site. Alleen ik heb een vraag over een adressenlijst? Hoe kan je dit het makkelijks in wordpress plaatsen of? Kan dit met excel of heb je een speciale plug-in nodig?

  Alvast bedankt.

  groetjes,

  Safira

 3. is er ook een mogelijk in wordpress, dat ik in mijn berichten een plaatje heb staan , waar ik de foto’s heb gemaakt en in b.v sidebalk een maps heb staan, waar je alle plekken ziet staan waar ik allemaal foto’s heb gemaakt?

 4. Goedendag,

  Allereerst dank voor deze duidelijke uitleg. Het is gelukt om google maps op mijn website te krijgen

  Is het ook mogelijk om de google maps indicator elders op de pagina te gaan plaatsen? Dus bijvoorbeeld niet aan de linkerkant maar dan aan de rechterkant. Wat je dus wel eens bij align=”right” krijgt.

  Alvast bedankt,
  Alexander

 5. Hallo Marcel,
  Ik ben nieuw in deze materie maar beheer sinds kort onze eigen site. Waarom krij ik spontaan de vermelding van Google dat maps api disable etc. en dat ik naar hun voorwaarden moet gaan etc.
  Ik ben me geen kwaad bewust.
  Kijk maar op onze site

  groet,
  koos Maring Broadwing

  • Koos het lijkt erop dat het thema dat je gebruikt een verbinding probeert te maken met Google Maps API. Je kan het beste contact opnemen met de maker van het thema om dit probleem op te lossen.

   • Hi Marcel,

    dank voor reactie.
    Ik stuurde jou deze vraag omdat je ook met WordPress bezig bent.
    Ja standaard in deze opmaak van het contactformulier staat een vinkje voor Google Maps. Die verwijst in WordPress naar de kaart. Ok die heb ik uitgezet. Maar dan blijft het.
    In de Footermenu staat ook een scripje heb ik ook verwijderD. Nog blijft het.
    Ik laat het je weten.

    groet,
    koos

 6. Hmm, ik krijg t niet voor elkaar. Plugin geinstalleerd en onder aan mijn berichten zie ik inderdaad Google maps staan. Actief aangevinkt, adres ingevoerd en geocoderen.
  [ google-maps width=550 height=350 ] in htmlbericht geplakt maar helaas…

  NB. Ik heb ook van Google maps een eerdere plugin geinstalleerd (en nog niet verwijderd) maar daar heb ik maar de mogelijkheid om een kaart te maken. Ik wil bij ieder bericht een eigen kaartje.

  • Dagmar, Let op dat je extra spaties tussen de rechte haken verwijderd. Ik zal dit ook nog even duidelijk in het artikel neerzetten.

 7. Hallo Marcel,

  Ik ben op dit moment op zoek naar een plugin die vimeo footage en google maps integreerd. Ik weet niet of je weet of zoiets al bestaat of dat je hem misschien zelf al hebt ontwikkeld..

  In ieder geval alvast bedankt!

  Jordi