Upgraden naar Genesis 2.0

Al een tijdje draait nostromo.nl op het Genesis 2.0.0-beta2 platform. Zonder problemen. Sinds gisteren is versie 2.0 uit de beta fase, en is de Release Candidate 1 vrijgegeven. Dus binnenkort kan iedereen over naar versie 2.0. In deze blog meer info over de nieuwe mogelijkheden en wat de risico’s zijn van upgraden.

Genesis 2.0

Zonder al te veel in detail te treden wil ik hier toch even wat features neer zetten van versie 2.0 van het Genesis framework.

Nieuw ontwerp

Genesis 2.0 krijgt standaard een nieuw ontwerp mee. In HTML5 en CSS3. Als je een child theme gebruikt zal je hier weinig van merken, maar toch, je kan eens kijken naar de toekomst.

HTML5

Met behulp van één regel code in de functions.php van je child theme, zal Genesis HTML5 code genereren in plaats van de oude XHTML tags. Die regel code is:

// Genereer HTML5 code
add_theme_support( 'genesis-html5' );

Microdata

Als je thema ingesteld is om HTML5 te genereren, zal Genesis ook microdata toevoegen. Zoekmachines die microdata gebruiken zullen getrakteerd worden op gestructureerde data, en jij hoeft je geen zorgen te maken ho ej deze data moet integreren in je thema, dat regelt Genesis voor je!

Verwijderde onderdelen

Omdat Genesis zo licht mogelijk gehouden wordt, moet er af en toe wat gesneden worden in functionaliteit. Hierdoor zijn o.a. de Latest Tweets en eNews and Updates widget, en de fancy dropdowns optie verwijderd. Er zijn voldoende plugins om je te helpen deze functionaliteit toe te voegen aan je child theme.

Meer info, waaronder wat technische veranderingen, vind je in dit artikel: http://www.studiopress.com/releases/genesis-framework-20-beta-2.htm

Hoe moet ik upgraden naar Genesis 2.0?

Upgraden naar Genesis 2.0 kan je zelf doen. StudioPress heeft de plugin Genesis Beta Tester in het leven geroepen om het mogelijk te maken de allerlaatste versie van Genesis te installeren, hieronder vallen dus ook beta en RC versies.

Als je over wilt naar HTML5, dan is het onvermijdelijk om een aantal wijzigingen in het thema door te voeren. Een beschrijving van deze wijzigingen vind je in een artikel van Brian Gardner over de gewijzigde HTML markup, of in dit visuele overzicht waarin je kan switchen van XHTML naar HTML5 en de verschillen kan bekijken.

Heb je geen zin of tijd om het zelf te doen? Schakel nostromo in en gebruik onze nieuwe dienst: Genesis 2.0 upgrade service.

Meer info over Genesis 2.0 upgrade service


,