Waarom gebruik ik Genesis?

genesis framework

Sinds ik WordPress heb ‘ontdekt’, wil ik niks anders meer. WordPress is een robuust en krachtig CMS, dat voor elk type website is in te zetten en door velen op handen wordt gedragen. WordPress is als standaard installatie al redelijk compleet, en voor een slanke, minimale website heb je dan eigenlijk al genoeg. Om WordPress uit te breiden hebben we de keus uit meer dan 19.000 plugins. Maar, veel plugins gebruiken kan een website vertragen en soms zijn er conflicten tussen plugins waardoor een website zelfs niet meer bereikbaar is. Minimaal gebruik van plugins is dus aan te raden.

Om met minimaal gebruik van plugins toch websites te kunnen realiseren met functionaliteiten die normaliter alleen door plugins geleverd worden, is het gebruik van een framework aan te raden.
Na het bouwen van een aantal websites kwam ik het Genesis Framework van StudioPress tegen. Ik was snel verkocht en begon meteen met het ombouwen van mijn eigen website (onder het motto: Practice what you preach).

Hier zijn een aantal redenen waarom ik het Genesis Framework van StudioPress ben gaan, en zal blijven gebruiken.

 1. Ingebouwde SEO
  Met het ingebouwde SEO paneel heb je volledige controle over de zoekmachine optimalisatie van je site, pagina’, berichten, archieven etc.
 2. Zijbalk modificaties
  Het maken en beheren van zijbalken, of widget ruimtes, is in Genesis een fluitje van een cent. Met het gebruik van de Genesis Simple Sidebars plugins kan iedereen (dus ook niet technische mensen) een zijbalk aanmaken, en deze gebruiken op pagina’s en bij berichten.
 3. Lay-out aanpassingen
  Voor het wijzigen van de lay-out van een pagina, of van je hele website is het niet meer nodig om allerlei templates aan te passen. Genesis heeft standaard 6 verschillende ingebouwde lay-outs waaruit je kan kiezen.
  • Content-sidebar
  • Sidebar-content
  • Content-sidebar-sidebar
  • Sidebar-content-sidebar
  • Sidebar-sidebar-content
  • Content (Volledige breedte)
 4. Uitgelicht artikel
  Met een uitgelicht artikel kan je een artikel extra onder de aandacht brengen. Genesis heeft hier een widget voor gemaakt, zodat je makkelijk aan de slag kan om, op de plek die jij wil, een uitgelicht artikel weer te geven, met of zonder afbeelding, titel, content, jij bepaalt!
 5. Handleidingen
  StudioPress heeft voor Genesis veel tutorials bij elkaar gezet. In deze tutorials staat duidelijk uitgelegd hoe diverse wijzigingen gemaakt kunnen worden binnen een Genesis Child theme, of hoe functionaliteit kan worden toegevoegd/verwijderd.
 6. Stijl en design
  En voor de snel-te-realiseren websites heeft StudioPress veel goed uitziende en makkelijk te modificeren Child thema’s.
 7. Responsive design
  Sinds versie 1.8 van Genesis is het standaard thema volledig responsive. Ook de Child thema’s worden gaandeweg bijgewerkt zodat ook deze thema’s responsive zijn.
 8. Goede support
  In het StudioPress support forum kan je al je vragen over Genesis en/of Child thema’s kwijt. Uiteraard krijg je ook antwoorden, en wel van gekwalificeerde mensen.

Lees hier meer over Genesis.

Mis je nog een pluspunt in dit overzicht, of heb je iets anders te zeggen? Laat het achter in de reacties.


, , ,

8 reacties op “Waarom gebruik ik Genesis?”

 1. Hi Marcel, wij hebben zelf ook een framework ontwikkeld voor WordPress. Ik snap heel goed dat je zelf niet staat te wachten om van Genesis af te stappen, maar ben wel benieuwd of je het leuk zou vinden om deze eens te reviewen en te vergelijken met het Genesis framework. Ik sta uiteraard open voor zowel positieve als negatieve kritiek. Dank voor je reactie (via de mail aub, lijkt er op dat ik me niet kan aanmelden voor comment-followups). – Gert-Jan

 2. Mooi artikel!!

  Is het ook mogelijk om met dit framework een webshop te maken? Ben Benieuwd.

  • Bart,

   dank voor je reactie. Het Genesis Framework is out-of-the box niet in te zetten voor een webshop. Wat je kan (laten) doen is het toevoegen van een webshop plugin, welke dan naadloos in het child thema te integreren is.

 3. Na aanleiding van dit stuk wil ik graag het Framework proberen. Nu zit ik te zoeken op de website van Genesis en ik vraag me af of het standaar thema dat erbij zit voldoet om een website te maken of dat er beter direct een thema bij genomen kan worden?

  • Martijn, het standaard thema is Genesis. Dit is meteen te gebruiken, maar is, zoals je waarschijnlijk weet, een basis thema (vandaar ook de naam Framework). Op basis van dit basis thema kan je een child thema maken. Je kan ook beginnen met een child thema van StudioPress zodat je een voorbeeld hebt. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

 4. Het is inderdaad erg fijn om met Genesis Framework te werken. Ik heb het een hele tijd geleden eens gebruikt, maar na je post gelezen te hebben ga ik van de week maar weer eens aan de slag. Ik heb ook wel eens een andere gebruikt (kan even niet zo snel op de naam komen) maar Genesis was makkelijker in gebruik. Je kan er inderdaad erg veel mee.