‘WordPress zal niet verkocht worden’

Als reactie op het bericht dat Magento aan eBay is verkocht, vroeg ik me af of ook WordPress in commerciële handen zou kunnen vallen.

Even kort door de bocht: WordPress is een open source project dat onder GPLv2 valt van de Free Software Foundation. De WordPress merknaam en het logo worden beschermd door de WordPress Foundation, welke is opgericht door Matt Mullenweg, oprichter van Automattic. Automattic is een bedrijf dat commerciële producten aanbiedt en ook code doneert aan verschillende open source projecten, waaronder WordPress.

Maar Automattic is niet de enige die code doneert aan WordPress. Vele mensen helpen mee aan de evolutie van WordPress. Dit maakt het een product van en voor iedereen.

Om toch een soort van uitsluitsel te krijgen heb ik op 6 juni Matt Mullenweg gemaild:

I am wondering if WordPress is ever going to be sold to a big investor. What is your opinion about this?

Waarop ik vandaag antwoord kreeg:

WordPress is an open source project and could not be bought/sold. Automattic is a company and could be, but they’re separate.

Een duidelijker antwoord is er niet.


,

Eén reactie op “‘WordPress zal niet verkocht worden’”

  1. Nou, ik weet niet of ik het antwoord wel zo duidelijk vind. Automattic, en dan met name Matt zelf, bepaalt in hoge mate de richting van WordPress. Mocht Automattic dus gekocht worden, dan is de vraag of en hoe dat verandert.

    Merknaam en copyright zijn “veilig”, maar als de “benevolent dictator” gekocht wordt zou WordPress stuurloos kunnen raken, of erger, de koper zou de ontwikkeling van WordPress kunnen gaan beïnvloeden.