Hoe werkt de WordPress Image Editor

WordPress heeft sinds versie 2.9 (op dit moment is 3.0.1 de laatste versie) een echte Image Editor aan boord. Vrij vertaald zou ik het een “afbeeldingen bewerker” kunnen noemen, maar dat klinkt niet heel erg hip. Met deze Image Editor kan je afbeeldingen die je ge-upload hebt bewerken. Roteren, uitsnijden, schalen, spiegelen zijn een paar van de mogelijkheden die de Image Editor te bieden heeft. Door van deze mogelijkheden gebruik te maken kan je de afbeeldingen die je op je blog of website gebruikt precies zo plaatsen zoals jij wil, zonder het gebruik van extra software.

In dit artikel worden deze mogelijkheden toegelicht zodat je precies weet hoe je de Image Editor kan gebruiken op jouw WordPress website.

Uploaden

media-blibliotheekOm te beginnen is het nodig dat je een afbeelding upload. Dat kan o.a. via de Media Bibliotheek. In de Media Bibliotheek vind je al je media bestanden terug. Films, foto’s, documenten, kortom alle bestanden die naar je website ge-upload zijn. Om een bestand te uploaden klik je op de knop “Nieuw bestand” die je kan vinden naast de pagina titel. Kies nu een afbeelding en wacht tot de overdracht compleet is. Je kan nu titels en beschrijvingen toevoegen.

afbeelding-bewerkenNu gaan we beginnen aan het echte werk, de afbeelding bewerken. Onder de weergave van de thumbnail vind je de knop “Afbeelding bewerken“.

Als je op deze knop klikt word het venster aangepast en zie je je afbeelding in een groter formaat met meerdere knoppen en tekstvakken er omheen.

Schalen

afbeelding-schalen

Als de afbeelding die je wilt gebruiken te groot is (qua afmetingen), dan is het verstandig om deze te schalen. Hiermee word de afbeelding kleiner en kan je deze makkelijker op je website invoegen.

Door op de link “Afbeelding schalen” te klikken wordt er een sectie zichtbaar waar je de nieuwe afmetingen van je afbeelding kan ingeven. Het schalen gaat proportioneel, dat wil zeggen dat de verhouding van de afbeelding behouden blijft. Het volstaat dus om één van de tekstvakken in te vullen, de andere wordt dan automatisch bijgewerkt. Als je tevreden bent met de ingegeven waardes, klik je op de knop “Schaal“. De afbeelding is nu bijgeschaald. Mocht je de oorspronkelijk afbeelding weer terug willen, dan klik je op “Oorspronkelijke afbeelding herstellen“.

Uitsnijden

Bijsnijden is een handige functie die je kan toepassen als je een deel van een afbeelding zichtbaar wilt maken op je website. Door op het voorbeeld een kader te trekken krijg je een selectie van een deel van de afbeelding. Deze selectie kan je vergroten, verkleinen en verplaatsen. Als je het selectievak zo hebt gepositioneerd dat deze een deel van de afbeelding omvat die je uiteindelijk op je website wilt plaatsen klik je op de Uitsnijden knop. Dit is de meest linkse knop.  Je afbeelding is nu bijgesneden.

afbeelding-uitsnijden

Roteren

afbeelding-roterenOm een afbeelding te roteren gebruik je één van de twee roteerknoppen. Deze twee knoppen zorgen er voor dat je afbeelding linksom of rechtsom gedraaid word.

Spiegelen

afbeelding-spiegelenVoor het spiegelen van een afbeelding, horizontaal of verticaal, gebruik je de spiegelknoppen.


afbeelding-opslaanAls je helemaal klaar bent moet je nog wel even de wijzigingen opslaan, dat doe je met de knop “Opslaan“. Nu is je afbeelding klaar voor gebruik op je website.

Mocht je onverhoopt iets gedaan hebben met je afbeelding waar je het niet mee eens bent, dan kan je altijd gebruik maken van de “Ongedaan maken” knop.

Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, gebruik dan de reactie-mogelijkheid, of maak gebruik van het Website Spreekuur.


,

Eén reactie op “Hoe werkt de WordPress Image Editor”

  1. Het lukt me de laatste tijd niet meer foto’s op de juiste manier te draaien. Terwijl alle foto’s van mijn iphone standaard verkeerd gedraaid ge-upload worden. Wat die ik fout of moet ik doen?