Automatische database back-ups voor WordPress

Hoe maak je automatisch een back-up van je WordPress database?

Stap 1

Installeer  de WP-DBManager plugin. Deze plugin kan niet alleen een back-up maken en deze terugzetten, maar ook optimaliseren, lege tabellen verwijderen en query’s uitvoeren.

Stap 2

Activeer de WP-DBManager plugin. Nu verschijnt er een melding “Your backup folder might be visible to the public”. Dit gaan we eerst even verhelpen door het bestand htaccess.txt in /wp-content/plugins/wp-dbmanager te kopiëren naar /wp-content/backup-db/ en het te hernoemen naar .htaccess (let op de punt). De foutmelding zal nu verdwijnen en de directory waar de back-ups in komen is beveiligd.

Stap 3

In het WordPress dashboard heb je nu een nieuwe optie genaamd “Database”. Alle instellingen voor de WP-DBManager zijn hier terug te vinden. Klik op  Database en dan op DB Options. Je krijgt nu allerlei opties te zien voor het maken van een back-up, zoals de directory waar je back-ups bewaard worden en hoeveel back-ups er bewaard moeten worden. Onderaan de pagina kan je onder “Automatic Scheduling” aangeven hoe vaak je een back-up wilt laten maken, en of je de database automatisch wilt optimaliseren.

Zelf heb ik gekozen voor een dagelijkse back-up met e-mail notificatie. Op deze manier heb je een recente kopie van je database in het geval er iets fout gaat.

 

 6 reacties op “Automatische database back-ups voor WordPress”

 1. nog een vraag: wat moet ik hier allemaal invullen?
  Paths

  Path To mysqldump:
  The absolute path to mysqldump without trailing slash. If unsure, please email your server administrator about this.

  Path To mysql:
  The absolute path to mysql without trailing slash. If unsure, please email your server administrator about this.

  Path To Backup:
  The absolute path to your database backup folder without trailing slash. Make sure the folder is writable.

 2. hallo Marcel

  De melding: Your backup folder MIGHT be visible to the public

  To correct this issue, move the .htaccess file from wp-content/plugins/wp-dbmanager to /var/www/vhosts/spatlab.nl/httpdocs/wp-content/backup-db

  verdwijnt niet als ik dit gedaan heb: Dit gaan we eerst even verhelpen door het bestand htaccess.txt in /wp-content/plugins/wp-dbmanager te kopiëren naar /wp-content/backup-db/ en het te hernoemen naar .htaccess (let op de punt).

  Ik ben een complete leek met WP en onze website wordt regelmatig gehacht…….. dus begin een beetje panisch te worden..
  dank dank.
  groetjes
  anja

  • Anja,

   misschien is het handig om het technisch beheer uit te besteden. Ik kan je hier uiteraard mee helpen.

   • begrijp ik, maar ik wil het zo graag zelf leren, ben als digibeet aan wp begonnen en stapje voor stapje alles geleerd, met vallen en opstaan, en dit is weer zo’n drempel die ik onder de knie wil krijgen.

  • Die zet je terug door naar de Manage Backup Database pagina te gaan, een database te selecteren en dan op restore te klikken.